x

MASOŽRAVEC VS. VEGAN – ROZHOVOR 2. DÍL !

richard
-

Klání pokračuje. Lukáš Greg zodpovídá otázky na tělo ohledně veganství…

Jaký máš názor na sóju?

Co jsem tak četl studie a zkoumal věděcká data, jelikož sám výrobky ze sóji konzumuji, může konzumace sóji zlepšit zdraví a je bezpečná. Je to také dobrý zdroj bílkovin.

Spousta veganů se sóji vyhýbá, proč?

O tom, že se jí vyhýbají, netuším. Zatím se mi stal jen jeden případ, že kamarádka mi říkala, ať se sójou opatrně, prý. Ať už to je jejich alergie na ni nebo špatná snášenlivost nebo že jim nechutná nebo cokoli jiného, jídlo se netočí jenom kolem sóji. Každopádně jak jsem psal, člověk se jí nemusí bát, díky poznatkům a studiím o ní.

Co jsem slyšel já, víc než sója se k jídlu hodí hlína. Odkud vegani přijímají EPA a DHA?

Nejjednodušší odpověď je, že ze stravy a ze suplementů. Zdrojem těchto olejů neboli omega 3 a 6 jsou například mořské řasy, lněné semínko, vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje. Omega 6 jsou zase zastoupeny ve slunečnicových semínkách, také ho obsahují pšeničné klíčky, sezam, vlašské ořechy, již zmíněná sója a kukuřice. Poté pohodlnější cesta je prostě koupit doplněk, pokud nejíme, nebo nemáte, dostatek těchto složek v potravě. Také forma ALA se přeměnuje na EPA, což též se vyskytuje ve lněném semínku a oleji z něj.

Konverze z ALA na EPA je přeci menší než 10%.

To je pravda, pohybuje se to okolo 10%, ale člověk, zajímající se o stravu a jak dostat do sebe, co potřebuje, přeci nebude jíst jenom tuto ALA ‘verzi’. Zmínil jsem ji jako alternativu k ostatním. Různorodost potravy a zdrojů pro EPA a DHA je veliká, nač se omezovat jen na ALA.

Co antinutrienty v obilovinách, luštěninách a sóji?

Některé antinutrienty v potravinách jsou dokonce pro tělo a trávení prospěšné. Což též dokazují studie na toto téma. V podstatě se shodují na tom, že tohle je zanedbatelné a člověk s vyváženým a zdravým jídelníčkem, toto nemusí řešit.

Vegani ale přece jedí hlavně antinutrienty, jejichž konzumace je připravuje o cenné látky.

Takže masožravci je nejedí? To se potom musí každý být o své zdraví, ne? Tak pokud je ovoce, zelenina, luštěniny apod. pro tebe antinutrient, tak je nejez. A budeš zdráv. Když jsou tak smrtelné 🙂

Tak či tak, studie ukazují, že nedostatek nutrientů se převážně objevuje u lidí, co jedí maso. A to více, než u veganů. Tudíž bych se jako vegan nějakého tu a tam antinutrientu nebál, když tohle porovnám.

Jak si to vysvětluješ?

Možná tak, že masojedlíci si myslí, že sní maso a o nic dalšího se starat nemusí a nepřikládají důležitost stravě a všem aspektům. To se ale může stát i u veganů, že neznají nebo nedbají na to, co by měli a chybí jim též nějaké nutrienty. Ale z Oxfordské studie z roku 2007 vyplývá, že masojedlíci mají nedostatek až 7mi nutrientů, přičemž vegani ‘jen’ až 3.

Všežravec sní tu a tam nějaký antinutrient, a spoustu věcí k tomu, vegani ale konzumují hlavně antinutrienty. Díky kterým nutrientům ve studii vedou, a kde je berou?

Sní tu a tam nějaký antinutrient, ale k tomu dalších nezdravých věcí, co způsobují plno jak chronických onemocnění, tak civilizačních chorob. Kdo potom na tom bude lépe, je snad jasné. Co se týče nutrientů, co chybí masojedlíkům, tak se jedná především o kalcium, vlákninu, foláty, jód, magnesium, kyselinu L-askorbovou a vitamín E. Tyto složky mají vegani ve své stravě zcela běžně, tak je berou z ní.

Studie tedy nepracovala s kulturisty, ale brala obyčejné lidi, kteří jedli hamburgery, párky a colu?

Studie byla zaměřená na obyčejnou většinovou populaci lidí, kteří byli masojedi, vegani, vegetariáni a nebo pescetariáni. Malý počet byl, takříkajíc, blázen do fitness. A kulturistika není o zdraví, takže bych ji do tohoto tématu nemíchal.

Studie srovnávala vegany s lidmi, kteří jedí nezdravě. Tady ale jsme na serveru o cvičení. Běžný čtenář posilka.cz by vegana ve studii překonal.

Co si myslíš o masu?

Tady se nemusím nějak rozepisovat, ale bylo mnohokrát dokázané, že zdravé není a to v obrovském množství studií. Nehledě také na fakt, že WHO (World Health Organisation) publikovala spojitost mezi konzumací masa a vyšší možností rakoviny. Závěry jsou tedy jasné. Když se zamyslíme, člověk ani na konzumaci masa není stavěný, tudíž ani zdravé pro něj není.

Jak na něj člověk není stavěn?

Stačí se podívat na fyziologii masožravců, všežravců, býložravců a lidí. Srovnat všechny aspekty a dokonce pročíst nějakou odbornější literaturu a člověku musí dojít, že není masožravec v žádném případě, a abych to zkrátil, vědci berou člověka jako býložravce, jelikož má víc jak 97% znaků právě pro tento druh. Což vědci klasifikují jako právě tento typ.

Protože máme několik žaludků, nejsme schopní lovit, jen okusujeme trávu…

Protože nejsme přežvýkavci a nejíme trávu, více žaludků nepotřebujeme na rostlinnou stravu. Rostlinná strava nerovná se tráva. Nemíchat prosím přežvýkavce k lidem. Zase špatné srovnání.

Proč lidé nejsou všežravci?

O tomto jsme se už bavili v jedné z otázek. Vědci bylo zjištěno, díky samotnému lidskému tělu, že člověk je herbivore – zdrtivé části býložravec, jak jsem už zmiňoval. I kdyby náhodou byl a zabíjel by druhé a ničil si planetu, proč by to dělal? V dnešní civilizaci by k tomu neměl logický důvod, si myslím. Nehledě na fakt, že pro přežití by nic z toho nepotřeboval. Ale zpět do reality, že.

Proč ti pravěcí býložravci lovili zvířata?

Určitě je nelovili celou dobu ‘pravěku’ a je rozdíl lovit a jíst pro přežití tehdy a nyní, v dnešní civilizaci. Nač způsobovat utrpení a zhoršovat tím dopady na planetu, zdraví člověka apod., když takové jednání není třeba, jelikož vše člověk dokáže přijmout z rostlinné stravy. A k tomu lovení. Každý přece, v tom našem civilizovaném světě, chodí lovit….do supermarketů. Takže tohle se nedá srovnávat.

Říkáš, že člověk je býložravý. To je tak bizarní tvrzení, že by si zasloužilo vysvětlení.

Abych to upřesnil, psal jsem, že díky lidskému tělu bylo zjištěno, že člověk se nejblíže podobá právě tomuto typu. Takže vědci na to přišli a ti říkali. Psychologickými a fyziologickými vlastnosmi jsme stavění právě pro tento druh nebo zařazení. Z těch psychologických vlastností, asi nikoho nenapadne jít do lesa něco vlastnoručně ubít k smrti a sníst. Takové maso nikomu nevoní. A ani etika to člověku nedovolí, protože ví, že zabíjet je špatné.

Normálně bych si zvíře ulovil, jako všichni mí předkové, špatnost v tom nevidím.

A teď se dostáváme k druhé vlastnosti, a to fyziologické. Shrnu to takto. Chtěl bych vidět, jak jakýkoli člověk svými velkými drápy a mohutnými čelistmi a dalších vlastností, vyčmuchá, dohoní nebo zakousne se oběti do krku. Takoví dravci se projevují jen u regálu se zabaleným masem. A to má daleko od toho mého popisu, no ne?

Lidé jsou v lovu skvělí, na to máme inteligenci. Vyrobili jsme si oštěpy, vykopali jámy a natrhli jim zadek.

Všežravec ani nemusí být výborným lovcem. Stačí sbírat červy, hmyz nebo jíst mršiny.

Pravý masožravec nebo všežravec neumírá na ucpané tepny (například) z příjmu masa apod., nebo nemá s tímto žádné problémy, jako například pes. Za to u člověka to vypadá jinak. Bylo to zase prokázáno na několika studiích a data jsou jasná. To, že někdo jí maso a způsobuje, co způsobuje, z něj nedělá masožravce. V dnešní civilizaci je ‘normální’ jíst maso, ale také je normální být nemocen. Z čeho? Z drtivé části je to právě strava. A tak se dostáváme do krásného kruhu, ze kterého je cesta ven, ale lidé pravdu nechtějí slyšet a radši budou nemocní s ucpanými cévami, srdečními příhodami a dalšími chorobami, které tento ‘styl’ stravování s sebou přináší. Jak víme, tyto problémy jsou spojené s cholesterolem. A kde ho lidé přijímají? Přesně tak. Maso. Za to pravý masožravec má organismus stavěný tak, že mu nevadí vyšší dávky cholesterolu z masa, a také ho tráví podstatně kratší dobu, než lidé. Tady si dovolím citaci ze studie, která se právě zabývala optimálním množstvím cholesterolu u býložravců/savců a lidí: ”Normální hladina LDL cholesterolu je v rozmezí 50 až 70 mg/dl pro přirozené lovce-sběrače, zdravé lidské novorozence, volně žijící primáty a další volně žijící savce – kteří si díky tomu nemohou vypěstovat aterosklerózu (což je v podstatě to ucpávání tepen, jak jsem zmiňoval – pozn.)” Název studie (J Am Coll Cardiol 2004;43:2142-6), kdyby někoho zajímalo.

Cholesterol pro člověka není prospěšný?

To jsem nikde nenapsal.

A to lovci-sběrači lovili teda jablka a tak?

Pokud já vím, tak jablka se neloví. Srovnávat dobu minulou s tou naší, současnou, je docela zcestné.

Proč ti pravěcí býložravci lovili?

Můžeš se jich zeptat.

No protože jsme jasní všežravci.

Člověk musí žít s pořádnou bublinou na hlavě, aby šel proti dokázaným studiím a nepřemýšlel, co jsem napsal o cholesterolu, který způsobuje zmíněné onemocnění, že, Martine. Kdyby tomu bylo, jak tvrdíš, byli bychom nesmrtelní. Teda, tím myslím, zdraví, a to díky naší stravě. Což ale nejsme, myšleno v globále. Ale čísla a data ze zemí, kde je vysoký příjem masa a celkově živočišných produktů, nelžou, protože říkají, že výskyt nemocí jako ateroskleróza, infarkt myokardu a další, jsou na vzrůstu. To nebude náhoda. Proč odmítat něco, k čemu se dokonce dohrabala WHO (viz výše, už zmiňovaná) ? Nebo to mají lidi, jako ty, opravdu tak uzavřenou mysl a nedokáží přijmout fakta? Sice jsem dříve nebyl tak ‘slepý’, jako většina, spíš jsem to jen neřešil, a možná ani nechtěl, protože realita je kolikrát velmi zlá a lidé ji nechtějí, ale já (a nejen já) ji dokázal přijmout, jak se věci mají, když byly doložené nespočetněkrát. Dokonce i sám Arnold S., vzor mnoha lidí, prohlásil pro televizi, že by se konzumace masa měla zastavit, nebo ze začátku aspoň omezit a také vysvětloval proč. Zajímavé, že? Ale ani jeho nikdo neposlouchá, zřejmě.

Lidé jsou nemocní z umělých trans tuků a sladkostí, ne ze steaků. Jsou podle tebe zdravé vejce?

Tady bych před pár měsíci řekl to, co většina, že ano. Protože člověk spíš omýlá dokola, co se mu podsouvá nebo co říkají ostatní. ‘Hele, 3-7 vajec denně můžeš’, tím jsem se také podobně řídil. Bohužel i rodiče měli pravdu, ať nejím tolik vajec, že cholesterol a blabla…vždycky jsem je odbyl, přeci já posiluju, potřebuju protein, tělo to dá v klidu, mám výdej, mám pohyb. To byla má tehdejší mentalita, bohužel. Ale k věci. Například USDA (United States Department of Agriculture – neboli US Oddělení pro zemědělství) udává o vejcích, a výrobků z nich, že se nemohou označovat jako zdravá nebo zdraví prospěšná. Potom následuje asi 14 studií, kde bylo zaznamenáno spojení mezi konzumací vajec a vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovkou. Zajímavé, že? Ano, možná mladý člověk a jeho tělo se s tím popere, ale co s pribývajícím věkem? Na závěr otázky bych jen dodal, že ani já, ani nikdo jiný, nejí měsíčky své přítelkyně, pokud nějakou má. Tak proč jíst neoplozené vajíčko aka měsíčky jiného druhu, když to, zase, není třeba? Jen taková věta k zamyšlení.

Už nejsi příznivcem IIFYM?

Abych byl precizní, tak jedu IF, IIFYM, vegan, naturál, a akorát mi není 17let.

Smíchat co nejvíce různých diet, to je klíč. Jak si vysvětluješ, že Patrik Baboumian je vegan, a zároveň měkký špekáček?

A co například Zdeněk Teplárek, Jaroslav Švejda nebo dokonce Brian Shaw kolikrát je jako ‘špekáček’ a nikdo nic neřeší. Strongmani většinou nebývají kluci jako proutek, jak již víme. Postavu pro sport nebo jejich zaměření má každý člověk jinou, nehledě na stravovací styl. Být vegan neznamená nezbytně být jenom hubený. A ten měkký špekáček, jak píšeš, je docela silný, na to, že jí jenom ‘trávu’, ne?

Názor na fake vegana Franka Medrana?

Jak to myslíš, fake? O ničem nevím, nikdy nikdo nic nedoložil, že je ‘fake’ apod. A tak nějak ho nesleduju, ani dříve, ani teď.

Franko pro peníze předstíral veganství, ale aby zachoval výkon, jedl maso tajně.

Tak to potom není vegan z etiky, ale jen pro peníze to tak hlásá a tady tyto informace já nevím a nesleduji. Možná se na to podívám, ale lidi udělají pro slávu i horší věci…

Maso, mléko, vejce i med jsou podle tebe špatné. To je ale náhodička, že všechny neetické potraviny jsou zároveň nezdravé…

Veganství jde ruku v ruce s tímto, a to netvrdím já, jak jsem již psal, pokud umíme číst. Jen jsem si zjišťoval, jak se věci mají a dospěl k závěrům, ale tak či tak, já jsem s veganstvím začal (hlavně) kvůli etické stránce. Ono když člověk není stavěn na příjem masa, tak to není zajímavé, ale logické, že je to nezdravé. Podle mě nebylo nic špatné, do určité doby, kdy jsem se začal zajímat, jak se věci mají. Pak jsem jen přehodnotil svůj přístup.

Jak to, že právě neetická jídla jsou zároveň nezdravá?

Zajímavá otázka. Několikrát zodpovězená. Viz člověk je býložravec, tak logicky nebude jíst to, na co není stavěn. Pokud ano, moc zdravé to pro něj nebude, no ne? Doktoři zajímající se o tuto problematiku a zdraví celkově, se vyjádřili celkem jasně, a to i ve svých nebo jiných studiích, že živočisné produkty by měly být omezeny nebo uplně vyřazeny z lidského jídelníčku, a to s sebou přinášelo jen zdravotní benefity. Kdo by tohle nechtěl? Fakta a logika, a do toho jsou neetická, takže není co řešit.

Jaké čisté zdroje bílkovin vegan použije, když chce omezit sacharidy?

Taky většinou své bílkoviny pořádně properu v Jaru, ať jim můžu říkat, jak jsou čisté. Jinak, proč by člověk měl omezovat sacharidy, když mozek právě na nich funguje? Omezovat se v energii na trénink? Alespoň u mě si to bez nich nedokážu představit. A to jsem i v minulosti měl sachrů dost, co teprve teď. Znám plno veganů, co jí ještě více sacharidů, než já, a to z ovoce a škrobovitých potravin a jsou hubení, ani kousek tuku navíc. Čím to? Že by tělo dokázalo zpracovávat lépe tyto sacharidy, jak je pro něj přirozené ? Každopádně, záleží jak moc omezit. Jsou různí lidé s různými potřebami pro svůj celkový denní kalorický příjem, pro svůj cíl, aktivitami a plno dalších faktorů. Jsou tu možnosti jako protein, kdo by chtěl, jako spousta masojedlíků suplementuje. Vysokoproteinové potraviny – již zmíněná sója, nebo spíš sójové boby, cizrna, tempeh, TPV (texturovaný rostlinný protein) a výrobky z něj – hodně bílkovin, málo sacharidů, seitan, oříšky, jejich másla, např burákové máslo, konopné semínko, jogurty s vysokým obsahem bílkovin, všechno existuje, všechno jde. Takže příznivci nízkosacharidového příjmu nemusí plakat. Kdo chce, zjistí a najde.

Jogurty?

Neznáš? Většinou dojdeš do obchodu, do sekce jogurtů, a máš i sekci bezlaktózových produktů nebo rovnou rostlinného původu. Nevím teda, jak moc je to rozšížené v Česku, ale pár jsem jich viděl, tak počítám, že to tam není problém. A ano, žiji v zahraničí. Pokud tomu tak není v ČR, tak jde vidět, jak se tam drží krok jak s výrobky, tak s informacemi, což?

Takže myslíš falešné jogurty, které se nedělají z mléka?

Jak jako falešné? Tady nejsme v Ripebeastu. Klasický jogurt, vyrobený z jiný zdrojů, rostlinných, než je mléko. Pořád jogurt jako jogurt. To samé řekneš o pampeliškovém medu, protože to není ‘pravý’ med, ale ‘falešný’, protože ho ‘neudělaly’ včely?

Je to podobně vtipné jako sójový řízek. Co by měli jíst eskymáci?

Je to vtipné, že tobě to, nebo spíš někdo na talíři nevadí. Šlachy, krev, sval apod, kolikrát ošetřené, aby tak rychle nehnily, a tobě sója příjde vtipná? Zajímavé myšlení. Jsme eskymáci? Použijeme tuto výmluvu pro jezeni masa? Je rozdíl mezi možností výběrem a jezením toho, co zajistí přežití, kde my si můzeme vybrat. Nehledě na fakt, že i eskymáci se dostali pod hledáček vědců a byli zkoumáni, co jí a jaké mají zdravotní komplikace. A taky jejich životní úroven nebo délka života je na nižší úrovni, než např. u vegetariánů a veganů. Vtipné porovnaní, zase.

Všichni jsme byli tak trochu eskymáci, vzpomeň dobu ledovou. A jedli jsme zvířata, proto jsme všežravci. I veganské servery uznávají, že člověk nikdy ve své historii nebyl čistým býložravcem, vždy žral alespoň červy a hmyz. Do toho lovil, později začal zemědělství.

Co poměr mezi omega 3 a 6?

Tohle se vrací k otázce nebo mé odpovědi o zdrojích těchto tuků v potravinách. A nebo pokud si někdo chce být jistý a řeší a hrotí poměry na mililitr, tak doplňky taky existují. Takže se to dá a nevidím v tom problém.

Takže lidé jsou býložravci, ale potřebují B12, který v rostlinné stravě nikde neexistuje. A tak ti pravěcí býložravci, kteří lovili mamuty, měli radši jíst fazole a k tomu si dát B12 suplement…

Jak vypadá tvůj jídelníček na den?

Vypadá bohatě a barevně. A chutně. Aspoň pro mě. No každopádně, jím mezi 3500kcal, kdy se necítím, že bych jedl víc, a když je výdej a potřebuji, tak klidně 4500kcal jako nic. Klasika, nějaké ovoce, zeleniny, luštěniny, oříšky, másla – burákové momentálně apod., prostě veganské a chutné věci. Více jde vidět na mém instagramu, kdo by měl zájem.

Nemůžeme tu propagovat instagram nějakého vegana. Díky za rozhovor. Snad plně dokázal, že veganství je špatné.

No nic, jdu si dát zase steak, jako Medrano… Ehm, teda chtěl jsem říct burákové máslo!

Otázky pokládal redaktor posilka.cz : Martin Princ

Autor článku je i vlastníkem serveru Potřeba být mutant.

Líbil se ti článek? Tak nás podpoř a sdílej na FB.
ZATÍM ZDE NEJSOU ŽÁDNÉ KOMENTÁŘE