x

PROČ NEMÍT STRACH VYMĚNIT RÝŽI ZA BRAMBORY?

richard
-

Jakmile získáte základní povědomí o principech výživy, čímž se zbavíte iluze, že prostě stačí jíst “častěji, víc a hlavně něco”, otevřou se před vámi zcela nové otazníky. Jak velké porce? Zkoumat GL? Je důležitá denzita potravin? Rozestupy mezi jídly? Jakou volit přílohu a kdy? A právě u přílohy se dnes zastavíme.

Pokud se zeptáte někoho, kdo zatím nemá s cvičením co dočinění, na nejvhodnější přílohu, zřejmě po krátkém váhání odpoví rýže a rýžové racio chlebíčky. Bude mít pravdu? Jak napovídá titulek článku, nemusí mít. Záleží samozřejmě na úhlu pohledu. Jiný zdroj sacharidů je vhodný ráno, jiný po tréninku a jiný pro běžné každodenní užívání pro kulturisty i ne-kulturisty. Brambory mají několik skvělých PRO, které je v žebříčku příloh staví až na pomyslný piedestal.

1) Ve srovnání s rýží mají menší podíl sacharidů na 100g.

Samozřejmě, berme v potaz, že upřednostňujete zdravý způsob přípravy. To je totiž naprosto zásadní. Proč to říkám? Malá ukázka. Mezi vařenými brambory ve slupce a pečenými brambory ve slupce je na 100g takřka dvojnásobný rozdíl sacharidů. A to už je znát ne? Zpátky k rozdílu s rýží. Proč by nás měl zajímat podíl sacharidů na stejné porci? Můžeme jíst VÍC a přesto nesníme VÍC. Dobře, tohle zní trochu hloupě. Ale přesto mám pravdu. Může sníst větší porci, víc se zasytit a přesto přijmete pouze tolik energie, kolik tělo potřebuje na doplnění svalových zásob. Není to fajn?

2) Přechodem z rýže na brambory si můžete dlouhodobě zlepšit inzulínovou citlivost.

Jak víte, jednou z devíz nízkosacharidových diet je zlepšení citlivosti na inzulín. Po opětovném zařazení většího množství sacharidů do stravy tělo reaguje funkčněji a využívá sacharidy lépe. Tělo se naučí využívat TO, co skutečně potřebuje.

3) Obsah vlákniny. 

Vycházíme-li z faktu, že jídlo s přílohou jíte dvakrát denně a gramáž přílohy může být zhruba 200g, tak nám dvě porce brambory pokryjí zhruba polovinu doporučené denní dávky vlákniny, což už není zanedbatelné množství a tvoří to další PRO.

4) Nižší příjem kalorií

Kromě surových sacharidových hodnot mají brambory (vařené ve slupce) oproti rýže (vařená) dvojnásobně nižší příjem kalorií. Dejme tomu, že každodenně konzumujete v jedné porci 150g rýže. Plus mínus se pohybujete zhruba na stejném procentu tuku, nedaří se vám zhubnout a ještě vám přijde, že toho nesníte dost. 150 g rýže obsahuje zhruba stejně kalorií jako 300g brambor. Briskně tak můžete snížit množství kalorií (150g rýže -> 225-250g brambor) a přitom zvýšit množství potravy (225-250g brambor -> 150g rýže) pro zasycení zařazením větší porce brambor, na úkor menší porce rýže.

5) Posledním velkým PRO je obsah vitamínů a minerálu.

Vitamín C, Vitamín B, B6!!, draslík a další. 

Jedno je jisté. Pokud zvolíte vhodnou formu přípravy, pravidelným zařazením brambor do jídelníčku si můžete jen pomoct. Každá příloha má svoje výhody a vhodnou dobu užití. Nelpěte proto pouze na jedné a pokračujte v získávání informací.

Co preferujete Vy? Napište nám do komentářů.

Líbil se ti článek? Tak nás podpoř a sdílej na FB.
ZATÍM ZDE NEJSOU ŽÁDNÉ KOMENTÁŘE