Ovlivňuje rychlost konzumace jídla vaše výsledky?

lamas525
6. 2. 2019

Dobře už víme, že strava bude vždy alfou a omegou našich dosažených výsledků. A nejde ani tak o restrikci na zdravé/nezdravé potraviny, ale i o dílčí úpravy. Časování sacharidů, konzumaci zdravých tuků, optimalizaci hormonů v těle, zlepšení citlivosti na inzulín. A právě zlepšení citlivosti na inzulín má přímou koleraci na téma dnešního článku.

O co ve zkratce jde

Laicky řečeno, individuální citlivost na inzulín ovlivňuje jaké množství sacharidů/cukrů můžeme sníst, aniž by nám to zvedlo hladinu inzulínu. Čím větší citlivost, tím lépe pro nás. Můžeme toho sníst více, aniž by se nám to ukládalo přímo do podkožních tukových zásob. Tělo si s tím poradí a dokáže to využít jako okamžitou energii a svalovou výplň. Lidé s horší citlivosti na inzulín trpí na měkké svaly a okamžité ukládání.

Každopádně, nemusíte zoufat. S citlivostí na inzulín se dá pracovat

Do jisté míry si ji totiž negativně ovlivňujeme především sami. Špatným časováním sacharidů, konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin, nedostatkem pitného režimu, alkoholem, pasivním i aktivním kouřením. A právě dnešním tématem.

Ano, i rychlost konzumace vaše jídla ovlivňuje vaší citlivost na inzulín

Žijeme ve spěchu. Ráno vstáváme na poslední chvílí, snídame vestoje, v tramvaji nebo po cestě do práce. Jídlo se do sebe snažíme dostat co nejrychleji. A právě v tu chvíli náš organismus trpí. Vlivem příliš rychlé konzumace, nestíháme potravu zpracovávat. Tělo nemá dostatek času, aby příslušné hormony a peptidy dokázali potravu zpracovat. Díky tomu se nestíhá uvolnit inzulín a živiny končí na špatném místě. Místo ve svalech putují do tukových zásob. Dobrým pojítkem je i fakt, že se po jídle necítíme příjemně sytí. Pocit sytosti se dostaví až po delší době.

Kromě zlepšené citlivosti na inzulín nám pomalé stravování v klidu pomůže i v dalších ohledech. Bude mít pozitivní vliv na trávení potravin. Vymizí zažívací potíže, které si často způsobujeme právě neklidným stravováním a stresem. Rychlost stravování má vliv i na hubnutí. Pokud tělo bude mít na konzumaci a trávení potraviny dostatek času, může ve zbytku dne spalovat tuk. V případě že jíme ve stresu, tělo podstatnou část dne tráví "nestrávené" zbytky potravin a ukládá je.

Zastavte se a jezte pomaleji. I když máte možná vychytaný jídelníček a sníte denně vše podle plánu, možná právě stres a spěch vám brzdí výsledky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Posilka.cz je web, který má velkou historii a je tu s námi již přes 10 let. Našim cílem je pomoct všem začínajícím i pokročilým cvičencům, aby zbytečně neztrácely čas i své nervy, při budování své vysněné postavy. Najdete zde velké množství článku na všechny témata ohledně cvičení, stravy a suplementace.
FACEBOOK
27 247 fanoušků
INSTAGRAM
2 286 sledujících
YOUTUBE
11 545 fanoušků
Web design & code WordPressak 
chevron-down