Jak je to vlastně s cukry?
Proč proti nim široká veřejnost podporovaná masmédii nemaskovaně brojí? Opravdu jsou tak škodlivé? Kdy je čerpat a na co je tělo vlastně využívá? Cukry a cvičení?
Cukry vám představovat nemusím. Ať už mluvíme o jejich jednoduché formě, nebo složené zastoupené především tolik propíranými sacharidy. Ve zkratce, rozdíl je především v rychlosti trávení.
Přebytek cukrů je v těle zodpovědný za spoustu negativních procesů. Uvažujme logicky. Cukry jsou zásobní energií pro naše tělo. Pokud nemáme šílený výdej energie, tak nemůžeme mít ani drastický příjem energie. Nevyužité cukry se nám ukládají v těle a tvoří výplň problémových partií. Pokud vezmeme v potaz, že na sebe vážou větší množství vody, což si při nasycení větším množstvím jednoduchých cukrů můžete lehce ověřit, neměli bychom vybírat dlouho. Dlouhodobě zvýšený příjem složitých cukrů může vést k zažívacím potížím a plynatosti.
Pomineme-li trochu sobecké "fitness" důvody, přemíra cukru má negativní vliv na spoustu dalších věcí, na produkci testosteronu, může vést k rozvoji nemocí jako je cukrovka, způsobuje duševní i citovou nevyrovnanost a zhoršuje vaše soustředění.
Kdy je čerpat? Ráno tělo energii opravdu potřebuje, ale zdaleka ne tolik kolik se všeobecně říká. Ovesná kaše opravdu není řešení, postupem času na to přicházejí všichni, i když se jim to teď tolik nelíbí. Pokud využijete jako "palivo" energii ze zdravých tuků (žloutky, oříšky, avokádo), stačí přijmout přiměřené množství formou ovoce. Zásobní energie z tuků je pro váš organismus šetrnější a pomáhá vám cítit se lépe. Další čas, kdy skutečně potřebujete doplnit energii je po tréninku. Osobně volím variantu jednoduchých cukrů (dextróza nebo ovoce) pár minut po tréninku a složité cukry formou přílohy zhruba hodinu po tréninku.
Pro energii před výkonem a po výkonu na doplnění glykogenu. Příjem a množství samozřejmě záleží na vašem somatotypu, čistokrevný ektomorf a čistokrevný endomorf s rozdílnou inzulínovou citlivostí mají oba ideální hodnoty jinde. Kde přesně, to vám neřeknu, přijdete na to zkoušením a pilováním. Měňte zdroje energie, vyzkoušejte potraviny s vyšším i menším GL indexem a uvidíte, co vám po fyzické aktivitě nejvíce sedí.
Teď se vám to může zdát jako šílený žvást. Každé ráno se budíte s neuvěřitelným hladem a touhou po své ovesné kaši. Následně máte celý den hlad a musíte se cpát jedním jídlem za druhým. Měl jsem to stejně. Byl jsem stejně jako vy závislý na příjmu sacharidů. Na vysoko-frekvenční stravu si navyknete opravdu rychle. Okamžitě po probuzení mi kručelo v břiše a musel jsem dostat své vločky a ovoce. Nepřišlo mi to logické ani žádoucí, tak jsem tělo přeučil na nízko-sacharidové snídaně. Podávám lepší výkony, dovoluje mi to trénovat ve větší intenzitě a s větší váhou a především se cítím daleko lépe a svěžeji.
Samozřejmě nejde generalizovat a minimálně ovoce ze zdrojů jednoduchých cukrů má v jídelníčcích nenahraditelné místo, ale sladkosti, buchty a další potraviny plné prázdné energie a trans tuků jsou velkým zlem a je nutno přiškrtit na minimální hodnoty.
Přemýšlejte, zkoušejte, inovujte a nestagnujte. Vaše tělo vám tuhle změnu vrátí a vaše výkony půjdou po opětovném nakopnutí metabolismu nahoru.