x

10 MÝTŮ VE STRAVĚ

richard
-

Den za dnem ubíhá a nám je neustále servírováno množství šokujících informací, zaručených pravd a převratných zjištění, která nám změní život. Média nám v podstatě sdělují, že je vše úplně naruby. A za týden zase naopak. Nezoufejte, rozhodně se nemusíte uchylovat k pití čisté vody přímo z pramenu a pěstovat si vlastní semínka. Pojďme se spolu podívat na nejfrekventovanější mýty, které nám podrážejí nohy a vyvolávají nepořádek v hlavě.

1. Sacharidy škodí v jakémkoliv množství

Z piedestalu až na samotné dno. V současné době čelí sacharidy celoplošné kritice. I když jsem je mnohokrát kritizoval, odsuzovat je v jakémkoliv množství je hloupost. Nemůžeme zobecňovat a globálně odsoudit, vyzdvihnout nebo stanovit ideální množství. V každém těle je spousta individuálních proměnných, které ovlivňují ideální množství. Shodneme se, že přílišné množství je pro naturální cvičence spíš ke škodě, než k užitku. Je však doba, kdy je potřebujeme. Po tréninku, či náročné fyzické aktivitě pro doplnění vyčerpaného glykogenu, nebo při CARB UP pro znovu-nastartování metabolismu. Naučte se zacházet se sacharidy, zkoušejte svojí inzulinovou citlivost a nenásledujte obecné jídelníčky a rady.

2. Pozor na vajíčka a zapomeňte na žloutky.

Démonizování vaječných žloutků je jeden z nejvíce nepochopitelných mýtů. Obsahují množství užitečných živin a především cenných zdravých tuků. Údajné zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění se nezakládá na pravdě.

3. Červené maso jako spouštěč rakoviny

Častá konzumace “červeného masa” má údajně velký vliv na vznik rakoviny. Stojí a padá rakovina opravdu na konzumaci červeného masa? Daleko většího risku se dopouštíte nedodržováním zdravého životního stylu. Cigarety, zvýšená konzumace alkoholu, kvanta jídel s velkým obsahem trans tuků, dlouhodobý stres, tohle vše má daleko větší vliv. Pokud žijete zdravým životním stylem, jíte hodně zeleniny, pijete vodu a vyvarujete se špatným návykům, nemusíte se červeného masa bát. (Pokud ho teda nepojídáte denně po kilech)

4. Vyhýbejte se saturovaným tukům

V minulosti populární low-fat diety kritizovali tuky všech kategorií. Dnes už víme, že nejsou ani zdaleka tak škodlivé. Nejsou příčinou onemocnění srdce, nebudou vám nepřítelem v dietě. Jsou velmi dobrým a stálým zdrojem energie, v každém gramu mají poměrně velký energetický příjem, obsahují vitamíny (A, E, D, K) a mají pozitivní vliv na tvorbu testosteronu. Kde je hledat? Kakao, kokosový olej, sýry (ovčí, kozí a další), zvěřině, hovězím mase a másle.

5. Sůl způsobuje vysoký krevní tlak

Zvýšená konzumace soli může mít vliv na váš zdravotní stav, nikoliv však na zvýšený krevní tlak. Spojitost konzumace soli se zvýšeným tlakem byla prokázána pouze u lidí, kteří zvýšeným tlakem trpí trvale. Sůl v tomto případě není spouštěčem, ale nástrojem posilujícím onemocnění.

6. Celozrnné pečivo VŽDYCKY, světlé NIKDY

Skutečný rozdíl mezi tmavým a světlým pečivem není ani zdaleka tak obrovský, jak se nám snaží média naznačit. Přestože má celozrnné pečivo menší glykemický index, vyšší obsah vlákniny a mikronutrientů, hodnoty nejsou ani zdaleka tak rozdílné, jak nám je servírováno. Skutečná výhoda celozrnného pečiva tkví v obsahu kyseliny fytové, která váže železo a zinek, čímž zabraňuje nedostatku. Kromě toho působí protizánětlivě ve tlustém střevě.

7. Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy je horší než cukr

Zde je především o špatnou interpretaci informací. Fruktóza může být pro tělo dobrým zdrojem energie, pokud je použita přímo jako okamžitý zdroj energie. Pokud nám chybí glykogen, je daleko výhodnějším zdrojem glukóza. Fruktóza nepoužitá jako zdroj energie, ale jako “čerpadlo” pro glykogen se mění na mastné kyseliny a má neblahý vliv na organismus.

8. Vysoká konzumace bílkovin vede k poškození kostí a ledvin

Podle nejrůznějších výzkumů byl potvrzení přímý vliv vysoké konzumace bílkovin na špatný stav ledvin a kostí. Zvýšený příjem bílkovin údajně způsoboval vyšší vylučování vápníku důležitého pro stavbu a stav kostí. Pozdější výzkumy obě tvrzení vyvrátily. Pokud se držíte hodnot mezi 2-3g/kg tělesné váhy a nemáte žádné problémy, určitě není nutno počet bílkovin eliminovat. Přesto však doporučuji správně seskládat jejich příjem a nekonzumovat dlouhodobě více jak 400-500 g masa denně.

9. Vitamíny a minerály stačí přijímat z jídla

Kdykoliv tohle čtu a slyším, jsem připravený tasit nůž a vydat se do boje. Opět nelze zobecňovat a existují vitamíny, které je vzhledem k jejich formě lepší přijímat z jídla, ale nejsou to zdaleka všechny. 3/4 populace přijímají denně nedostatek hořčíku, kterým je vzhledem k průmyslovému zpracování potravin nedostatkovým minerálem ve stravě. A mohli bychom pokračovat. Zkrátka a dobře, nebojte se doplňků stravy. Někdy je to daleko menší chemie, než “přírodní” zdroje stravy.

10. Malé porce automaticky znamenají rychlejší metabolismus

Trávení potravy skutečně zrychluje metabolismus, ale daleko víc jde o to, co vlastně přijmete, nikoliv kolik. Některé studie dokonce naznačují, že menší jídla vedou k trvalému pocitu hladu, který vede k požití dalších jídel a anulování původního efektu. Lidské tělo je velmi přizpůsobivé. Zvykne si na zvýšené příjem potravy, vysoko-frekvenční stravu, delší pauzy mezi jídly i další způsoby stravování, na vás je stanovit ten nejlepší a nejúčinnější.

zdroj: examine.com

Líbil se ti článek? Tak nás podpoř a sdílej na FB.
ZATÍM ZDE NEJSOU ŽÁDNÉ KOMENTÁŘE